AKÜ Devlet Konservatuvarı 1999 yılında kurulmuş olup, 2001-2002 akademik yılında eğitim- öğretime başlamıştır. Okulumuz eğitim ve öğretim faaliyetleri, 16 öğretim üyesi, 20 öğretim görevlisi, 2 araştırma görevlisi 8 ders ücretli öğretim elemanı ile 335 öğrenci ve 5 idari personel 4 hizmetli ile eğitim-öğretime devam etmektedir.
Kadrolu öğretim elemanlarımızın arasında, Azerbaycan (1), Ukrayna(1) , Polonya (1) uyruklu 3 eğitimcimiz bulunmaktadır. Öğretim elemanlarımızın büyük kısmı Yüksek lisans programını tamamlamış durumda olup, Sanatta Yeterlilik ve Doktora programlarına devam etmektedir.
Eğitim, araştırma, besteleme ve icra boyutlarında yetenekli gençlerimizi yetiştirmek okulumuzun amaçları arasındadır.
Konservatuvarımız; yüksek değerlere malik, Cumhuriyete ve Milli-Manevi değerlere bağlı ve saygılı, geleneklerinden uzaklaşmamış, geçmişini bilen, öz değerlerini ve Yüce Türk Milletinin tarihsel süreçteki kazanımlarını günün getirileri ışığında sentez edebilen, Atatürk’ ün açtığı çağdaş yolda ilerleyen genç bir kadroya sahiptir.
Türk Halk Müziği Bölümü’nde (Çalgı Eğitimi ASD ve Ses Eğitimi ASD) ,Türk Sanat Müziği Bölümü (Ses Eğitimi ASD, Türk Sanat Müziği ASD), Müzik Bölümü (Piyano, Yaylı Çalgılar, Nefesli Çalgılar ve Vurmalı Çalgılar ASD) ve Sahne Sanatları Bölümü’nde ise (Opera, Koro ASD) dört yıl eğitim verilmektedir.
Konservatuarımız eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımı ve katkısıyla, bünyesindeki sanat toplulukları ile paydaşlarımızın desteğiyle yurt içi ve yurt dışı konser etkinlikleri yanında; ulusal ve uluslararası düzenlediği etkinliklerle de ülke müzik kültürüne hizmet etmektedir.
Düzenlenen bu etkinlikler öğrencilerimizin öğrendiklerini yaşayışlarına katması, çevre edinmeleri, eğitimleri sırasında tecrübe kazanmaları için büyük fırsatlar sunmaktadır.
Fiziki açıdan ülkemizin en seçkin binalarından birisine sahip olan okulumuz her geçen yıl daha da güçlenmektedir yetenekli öğrencilerimizi yetiştirmek için gayretli çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.
DEVLET KONSERVATUVARI İBRAHİM ALİMOĞLU MÜZİK KOLEKSİYONU
Enstrüman çeşitliliği bağlamında dünya genelinde onuncu, Türkiye’de ise ilk sıralarda yer alan müzede, Türk ve dünya müziklerinden farklı kültürlere ait birçok müzik aleti sergileniyor.
30 Eylül 2013 tarihinde kapılarını açan koleksiyonda bulunan tüm müzik aletleri ve antika eserler, bağışlar ve satın alma yoluyla elde edildi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı binasında bulunan müzenin kurulması fikri AKÜ Devlet Konservatuvarı ve Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) ile birlikte geliştirildi. Afyonkarahisarlı işadamı ve AKSAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, etnik ve antika değere sahip eserleri uzun yıllardır fabrikasındaki ofisinde hobi olarak biriktiriyordu. Bu eserleri halkın istifadesine sunmak isteyen Alimoğlu’na, AKÜ Devlet Konservatuvarı yönetiminin bina içinde bir müzik müzesi kurma isteği de eklenince çalışmalar için ilk adım atılmış oldu.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın desteği ve resmi izinleri koleksiyonun kuruluşunda hızlı bir şekilde yol alınmasını sağladı.
Tüm maddi giderleri İbrahim Alimoğlu tarafından karşılanan müze, Afyonkarahisar ve Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki sanatçılar tarafından yapılan bağışlarla zenginleşti. Türkiye Polis Akademisi Başkanı Prof.Dr. Remzi Fındıkoğlu dönemin Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun referansıyla muhtelif bakır üflemeli ve bulunması zor çalgıyı koleksiyona kazandırdı. Afyonkarahisarlı yerel sanatçı Ömer Yahşi’nin bağışlarının yanı sıra Kütahya’nın halk ozanlarından Hisarlı Ahmet’in sazları da oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı tarafından koleksiyona bağışlandı. Bazı luthiyer (müzik aleti yapımcısı) ve müzik evi sahiplerinin bağışları da koleksiyonun zengin bir içeriğe sahip olmasını sağladı.
Wolfgang Ott Bağışı
Açıldığı ilk günden bu yana sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan müze, Türkiye’nin yanında dünyada da birçok müzik severin ilgisini çekti.
Türkiye’deki dostları ve internet yoluyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik koleksiyonu ile tanışan Alman koleksiyoncu Wolfgang Ott, koleksiyona en büyük bağışı yapan isim oldu.
1968 yılında çıktığı bir yurt dışı gezisinde arkadaşlarının kendisine doğum günü hediyesi olarak verdiği bir gitar ile müzik aletleri koleksiyonu yapmaya başlayan Ott, yıllar sonra orijinal ve farklı kültürlere ait yüzlerce çalgıya sahip oldu. Bu çok değerli koleksiyonun depolarda çürümesini ve bir yerlerde kapalı kalmasını istemeyen Ott, herhangi bir varisinin olmaması nedeniyle de tüm müzik aletlerini koleksiyona bağışlama kararı aldı.
Wolfgang Ott, çoğu telli olmak üzere toplam 250 parça enstrümanı koleksiyonda sergilenmek üzere İbrahim Alimoğlu özel koleksiyonuna imzaladığı protokolle bağışladı.
Enstrümanlar, dönemin Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Afyonkarahisar Valiliği’nin önemli katkılarıyla Almanya’dan Türkiye’ye getirildi.