Afyon Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonu

Müzede, Türk ve dünya müziklerinden farklı kültürlere ait birçok müzik aleti sergileniyor. 30 Eylül 2013 tarihinde kapılarını açan müzede bulunan tüm müzik aletleri ve antika eserler, bağışlar ve satın alma yoluyla elde edildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı binasında bulunan müzenin kurulması fikri AKÜ Devlet Konservatuvarı ve Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) ile birlikte geliştirildi. Afyonkarahisarlı iş insanı ve AKSAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, etnik ve antika değere sahip eserleri uzun yıllardır fabrikasındaki ofisinde hobi olarak biriktiriyordu. Bu eserleri halkın istifadesine sunmak isteyen Alimoğlu’na, AKÜ Devlet Konservatuvarı yönetiminin bina içinde bir müzik müzesi kurma isteği de eklenince çalışmalar için ilk adım atılmış oldu.

Müze, Afyonkarahisar ve Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki sanatçılar tarafından yapılan bağışlarla zenginleşti. Afyonkarahisarlı yerel sanatçı Ömer Yarşi’nin bağışlarının yanı sıra Kütahya’nın halk ozanlarından Hisarlı Ahmet’in sazları da oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı tarafından müzeye bağışlandı. Bazı luthiyer (müzik aleti yapımcısı) ve müzik evi sahiplerinin bağışları da müzenin zengin bir içeriğe sahip olmasını sağladı.

Açıldığı ilk günden bu yana sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan müze, Türkiye’nin yanında dünyada da birçok müzik severin ilgisini çekti. Türkiye’deki dostları ve internet yoluyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi ile tanışan Alman koleksiyoncu Wolfgang Ott, müzeye en büyük bağışı yapan isim oldu.

1968 yılında çıktığı bir yurt dışı gezisinde arkadaşlarının kendisine doğum günü hediyesi olarak verdiği “sitar” ile müzik aletleri koleksiyonu yapmaya başlayan Ott, yıllar sonra orijinal ve farklı kültürlere ait yüzlerce çalgıya sahip oldu. Bu çok değerli koleksiyonun depolarda çürümesini ve bir yerlerde kapalı kalmasını istemeyen Ott, herhangi bir varisinin olmaması nedeniyle de tüm müzik aletlerini müzeye bağışlama kararı aldı.

Wolfgang Ott, çoğu telli olmak üzere toplam 250 parça enstrümanı müzede sergilenmek üzere İbrahim Alimoğlu özel koleksiyonuna imzaladığı protokolle bağışladı. Son olarak Mayıs 2022 tarihinde, Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen tarafından Sri Lanka’ya özgü ”Yak Beraya” ve ”Silambu” enstrümanları Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’ne armağan edildi.

Erişim: http://muzikkoleksiyonu.com/

Basında Müze:

https://www.youtube.com/watch?v=f8D4ylfWI54

https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/muzik-tarihine-yolculuga-cikaran-muze/530787

https://www.ntv.com.tr/sanat/muzik-muzesinde-karekodlu-donem,msp98U3eYU2y7uWYKbrq8A

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/dunyada-sadece-bes-tane-var-biri-turkiyede-40277104

https://www.trt2.com.tr/kultur/koleksiyoner/ibrahim-alimoglu-or-koleksiyoner-or-21-bolum-124171

https://tr.srilanka.org.tr/buyukelci-sri-lankaya-ozgu-yak-beraya-ve-silambuyu-afyon-kocatepe-universitesi-aku-devlet-konservatuari-ibrahim-alimoglu-muzik-muzesine-teslim-etti_4-359

https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/yaptigi-borulu-lale-kemani-ibrahim-alimoglu-muzik-muzesine-hediye-etti-388657.html

https://www.trtmuzik.net.tr/haber/turkiyenin-en-buyuk-muzik-muzesini-110-bin-kisi-ziyaret-etti_585

27 Kasım 2023, Pazartesi 1521 kez görüntülendi